Pozor! Zahajujeme prázdninový režim. Objednávky budeme odesílat pondělí, středa a pátek (uzávěrka objednávek 9:00h). Děkujeme za pochopení. :)

Vše o lepidlech

Lepidla na prodlužování řas jsou spolu s řasami a pinzetami jedním z nejdůležitějších materiálů, které potřebujeme.

Používají se k nalepení umělých řas na řasy přírodní.

Složení lepidla na prodloužení řas

Lepidla pro prodloužení řas jsou vyrobena z adhezivních složek, zahušťovadla, stabilizačního složky, barviva a mohou obsahovat další sloučeniny pro různé účely.

Ukázka složení lepidla: 

Adhezivní přísada - 80-95 % kyanoakrylátu (např. ethyl, methyl, butyl, ethoxyethyl...)

Zahušťovadlo - 5-10 % PMMA nebo akrylové pryskyřice

Stabilizační složka - Např. Hydrochinon nebo hydroxyanisol 

Barvivo - Carbon black označovaný také jako  CI 77266

Jiné sloučeniny - např. latex.

 

Nejdůležitější složkou je kyanoakrylát - všechny lepidla na trhu jsou na bázi KA, díky tomu krásně přilnou na přirodní řasy a pevně drží.
Kyanid a akrylát se spojí a vytvoří kyanoakrylát. Kyanid zahušťuje lepidlo, zatímco akrylát je odvozen od kyseliny akrylové, která pomáhá vytvrdit lepidlo 

Tři druhy kyanoakrylátu použité v lepidle a jejich rozdíly: 

  1. Ethylkyanoakrylát: Nejpreferovanější typ kyanoakrylátu, který se dnes používá v lepidlech na řasy. Etylová varianta kyanoakrylátu je často silnější než jiná lepidla na řasy. Je spojena s rychlou dobou schnutí a mnoho výrobců, kteří vyrábějí lepidla na bázi etylkyanoakrylátu, tvrdí, že retence je až 6 týdnů. - tuto složku obsahuje i naše  lepidlo Briliant .

  2. Butylkyanoakrylát: Tuto složku najdeme spíše v lékeřské oblasti, má pomalejší dobu schnutí než ethylkyanoakrylát, během procesu vytvrzování produkuje méně formaldehydu. 

  3. Ethoxyethyl kyanoakrylát: Tato řada kyanoakrylátů zaručuje hladkost a flexibilitu prodloužení řas na přírodních řasách. Poskytuje měkký pocit. Jedná se o pomalá lepidla. Často je na trhu značky uvádí jako lepidla pro alergiky - to ale neexistuje! Toto složení je určitě méně agresivní, díky pomalému vytvrzování a doporučují se pro citlivější klientky, ale ne pro alergičky. 

Polymethylmethakrylát

Primární složka, díky které zůstává umělá řasa fixovaná na vašich přirodních řasách, za to může PMMA neboli polymethylmethakrylát. Je to akrylové sklo, které vykazuje mírnou lepivost.

Platí pravidlo, že pokud lepidlo obsahuje vyšší PMMA, tím má delší výdrž. PMMA je tak silný, že se používá i ve zdravotnictví pro remodelaci kostí, ale nebojte, na očích je neškodné.

Hydrochinon

Dalším běžným prvkem lepidla na řasy je hydrochinon. Zabraňuje rychlému vysychání lepidla na řasy. Hydrochonin zůstává v kapalné formě, ale při kontaktu se vzduchem okamžitě tuhne.

Carbon Black neboli barvivo

přírodní černé barvivo. Jedná se o přírodní uhlík organického nebo minerálního původu. Tento pigment vzniká např. z vinné révy (zrníček i větví). V tomto případě se vyrábí jejich spalováním v prostředí s nízkým obsahem kyslíku. Může se vyrábět také z dalších přírodních surovin (z hoblin bukového dřeva či břízy, broskvových pecek, skořápek ořechů aj.) a jinými výrobními metodami (destilací). V kosmetice se používá jako barvivo používané v dekorativní kosmetice (řasenky, tužky na oči).

Zajímavost : 
Když se řekne slovo Formaldehyd, plno lidí se vyděsí, ale v tomto případě se bát nemusíte. Formaldehyd NENÍ součástí lepidel na řasy. Je to vedlejší produkt vytvrzování kyanoakrylátu, který se nachází ve všech lepidlech na řasy. Lepidlo na řasy bez kyanoakrylátu nenajdete.

Formaldehyd je bezbarvá chemikálie, která se průmyslově i jinak vyskytuje v těle. Naše tělesné enzymy jej rozkládají na kyseliny a plyny. Formaldehyd je také součástí očkovacích látek a působí ve zdravotním odvetví a v plno dalších sektorech.

 

Teplota vs lepidlo

Platí, že lepidla na řasy schnou rychle v horkém počasí - v létě, a pomalu v chladnějším počasí - v zimě. V ideálním případě byste ve svém salonu měli udržovat teplotu 20 0 C až 22 0 C. 

Existuje vztah mezi vlhkostí a teplotou.

Nízká teplota - vysoká vlhkost.

Vysoká teplota - nízká vlhkost.

Doporučujeme dodržovat tento poměr aby docházelo ke správnému procesu vytvrzování lepidla.

Vlhkost vs lepidlo 

Ke spojení mezi prodlouženou a přírodní řasou dochází díky chemické reakci mezi přítomnou vlhkostí ve vzduchu a kyanoakrylátem.

Ideální vlhkost pro lepidlo na prodlužování řas byste měli vždy kontrolovat -  pomůže vám to vyřešit výběr lepidla a nebo vám to napoví, jak se zachovat v určité situaci k lepidlu, aby fungovalo co nejlépe. Každý dodavatel udává jiné podmínky vlhkosti pro jejich lepidlo. Proto je důležité při výběru lepidla sledovat pokyny od výrobce.

Doporučujeme měřit vlhkost za pomoci vlhkoměru, který je k dostání i u nás na eshopu.
Vyšší vlhkost = rychlejší vytvrdnutí lepidla nazývané „šoková polymerizace“, kdy vnější vrstva tuhne příliš rychle, aniž by došlo k dobrému spojení vnitřní vrstvy. 

Nízká vlhkost = Pomale vytvrdnutí lepidla.

 

Schnutí vs vytvrzení 

Schnutí je počáteční fáze lepení, kdy lepidlo přestává být vlhké na pohled lesklé. - Trvá pár sekund 

Vytvrzení je, když je dokončen proces adheze - vytvrzení trvá pár hodin.